Rusya’nın Avrupa ve Amerika ile olan kavgası halen şiddetli bir şekilde devam etmekte. Zorunlu kalmadıkça o ülkeler ile alışveriş içerisinde bulunmayan Putin yönetimindeki ülke, yapılan istatistiklere göre ambargo başladığından beri 80 milyar dolarlık bir darbeye maruz kaldı. Grigory Bovt adındaki bir gazeteci, yaptığı açıklamalarda Rusya ile Amerika arasında şu anda 2. Soğuk Savaş’ın yaşandığını ve batının (Avrupa’nın) kulvarının farklı olduğunu dile getirirken, Avrupa’nın artık pahalı ABD doğalgazını bile alabilecek kıvama geldiğini ifade etti.
YA YENİLGİ YA ÇATIŞMA
Rusya için en büyük tehlikelerden birinin ülkenin teknolojik ve bilimsel olarak Batı’ya bağlılığının olacağı ifade ediliyor. Rusya’nın önümüzdeki 10-15 yıl süresince Batı’ya bağlı olmaya devam ettiği takdirde Bovt ülkenin önünde iki seçeneğin bulunduğunu belirtiyor. Rusya’nın ya yenilgiyi kabul edeceği ya da askeri çatışma aşamasına geçeceğini öngörüyor. İkinci senaryonun sadece Rusya’da değil Batı’da da kaosa yol açacağını ileri sürüyor. Tüm bu verilerin ışığında en önemli problemin de Batılı politikacıların bir sonraki seçim dönemi sonrasını görememeleri olduğunu da vurguluyor.
RUSYA PAZARINDAN KAÇIŞ
Raporda yazar Aleksey Polukhin’in yaptırımların Rusya’ya olan etkisi hakkındaki görüşleri de aktarılıyor. Polukhin’e gore yaptırımların asıl tehlikesi Rusya’nın ülke olarak “olası iş faaliyetleri geleceği”ne ilişkin algılarda global bir değişiklik yaratmasında bulunuyor. General Motors’un da aralarında bulunduğu bir çok şirketin Rusya pazarında ciddi yatıırmlardan kaçınılması gerektiği sonucuna vardığını, çünkü ülkenin uzun dönemli net bir perspektif sunmadığını düşündüğünü ifade ediyor. Yazar ayrıca Rusya’da yatırımları sona erdirmenin kolay ve hızlı bir iş olmadığını ve ciddi finansal kayıplara razı olmayı gerektirdiğini de vurguluyor (General Motors için çıkışın maliyeti 600 milyon dolar olarak öngörülüyor) Eğer uluslararası önde gelen şirketler Rusya ile iş yapmayı keserlerse ülkenin orta alt tabakaya gerileyeceği de belirtiliyor.
Raporda, bu çerçevede Rusya Maliye Bakanı Siluanov’un bu yıl ülkeden net sermaye çıkışlarının 70-80 milyar doları bulabileceği öngörüsüne de yer veriliyor. Ekonomi Bakan Yardımcısı Aleksey Vedev’in de bu rakamları teyit ettiği ancak gerçekleşmenin dış borç servisine bağlı olacağını vurguladığı da kaydediliyor. Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Yudayeva’nın ise sermaye affı düzenlemesinin sermaye kaçışlarını azaltacağını tahmin ettiği de ifade ediliyor.
0 Comments