kredi

en çok kredi kullanan iller, Ülkemizdeki bankacılık sektörü her geçen gün Avrupa standart oranlarının üzerinde gelişirken verilen kredi hacminde bir düşüş söz konusu. Ne kadar açıklanan verilmiş kredi değerleri göze fazla gözükse de kreci hacmindeki büyüme hızının yüzde 15’e kadar gerilediğini belirtmemiz gerekiyor. En çok kredi kullanan iller sıralaması da BDDK tarafından açıklandı. 2011 yılında büyük bir depreme maruz kalmış olan Doğu Anadolu bölgesinin yaralarını kredilerle sardığını görüyoruz; zira en fazla kredi kullanan şehir Hakkari. Van’n kredi çekme istatistikleri de deprem öncesi ve deprm sonrasına göre iki kat artmış durumda.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun FİNTÜRK verilerine göre yıllık bazda bakıldığında yüzde 22 ortalama artışı aşan il sayısı 20 oldu. Sanayi illerinin de yer aldığı 20 il içinde en hızlı kredi artışını Van sağladı. 2011 yılında deprem ile sarsılan Van’da bu tarihte 1.6 milyar TL olan nakdi kredi hacmi 2013 Haziran ayında 2.3 milyar TL’ye yükselirken 2014 Haziran ayında 3.4 milyar TL’ye yükseldi. Yine yıllık bazda nakdi kredi hacmini en hızlı artıran ikinci il Konya oldu. Konya’da yıllık artış yüzde 33 olurken bu ili Hakkari ve Gaziantep yüzde 30’ar, Muş yüzde 29, Şırnak yüzde 26 ve Kahramanmaraş yüzde 26,4’lük artışlarla izledi. 3 büyük ilden İstanbul ve Ankara ortalamanın üzerinde kredi artış hızını yakalarken İzmir yüzde 15.8’lik artışla epey geriden takip ediyor. Sektör kredi kullanımında alınan tedbirler nedeniyle frene basarken henüz kredi artışı yerine kredi azalışı yaşayan bir il yok. Ama kredi artış hızı yüzde 10 barajının altında kalan 8 il var. Bunlarda Bayburt, Hatay, Isparta, Zonguldak, Siirt, Tokat, Kastamonu ve Burdur olarak sıralanıyor.

Ankara 100 milyar TL ticari kredi hacmini devirdi

BDDK’nın FİNTÜRK verileri baz alınarak yapılan ticari kredi hesaplamasına göre de 775,3 milyar TL’lik nakdi ticari kredinin dağılımına bakıldığında miktarsal olarak en büyük pay 346,1 milyar TL ile İstanbul’un. Bu ili 100 milyar TL barajını aşan Ankara izliyor. Ankara’da ticari kredi portföyü 100,9 milyar TL. Üçüncü il ile aradaki fark ise büyük. İzmir’in toplam hacmi sadece 36,5 milyar TL. Bu rakam neredeyse İstanbul’un 10’da biri. Ankara hariç tutulduğunda kalan 79 il, İstanbul’un kredi hacmine erişemiyor. Miktarsal olarak İstanbul’un çok altında kalsa da illerin kredilerini artırma hızlarına bakıldığında orada da ilk sırada Van yer alıyor. Sadece 2013 sonuna göre bakıldığında bile Van’daki kredi artış hızı yüzde 41.2 düzeyinde. Bu ili de Elazığ izliyor.

Bireyselde sadece 2 il %10 barajını aşabildi

Vatandaşın tüketici kredi ve kredi kartı kullanımı birlikte değerlendirildiğinde en hızlı artış ise Hakkari’den çıkıyor. Hakkari’de bireylerin borçluluğu 6 ayda yüzde 14.4 artmış. Bu ili yüzde 10.8 ile Şırnak izliyor. Daha sonra gelen illerde ise artış hızı hiç yüzde 10 seviyesini geçemiyor. Bu cephedeki manzara otoritenin de hane halkı borçluluğunda artış hızını düşürme isteği ile örtüşüyor. Hatta Amasya, Adıyaman, Elazığ ve Adana’da artış yerini düşüşe bırakıyor. Bireysel kredilerin ortalama yüzde 1,64 arttığı hesaplandığında 28 il bu hızın altında kalmış.

Sanayisinden borçlu iller

2013 yılı sonunda illerin bireysel borçluluğu ile şirketlerinin borçluluk oranına bakıldığında 16 ilde vatandaşın işletmelerden daha fazla kredi kullandığı görülüyordu. Haziran ayında aynı veri hesaplandığında ise durum eskisinden daha iyi. Oranlar artık neredeyse başa baş noktasına gelmeye başlamış. Şirketlerinden çok bireylerin borçlu olduğu iller ise Hakkari, Tunceli, Giresun, Bartın ve Sinop olarak sıralanıyor. Bankacılar bunu “KOBİ ve esnafın cebi ile kasası aynıdır” bakışı ile açıklıyor.


Like it? Share with your friends!

0
admin

0 Comments

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir